14

جایزه «جلال» برگزیدگانش را شناخت / جایزه ۲۵۰ میلیون تومانی به دست هیچ نویسنده‌ای نرسید

  • کد خبر : 7841
جایزه «جلال» برگزیدگانش را شناخت / جایزه ۲۵۰ میلیون تومانی به دست هیچ نویسنده‌ای نرسید
مراسم پایانی پانزدهمین دوره جایزه «جلال‌ آل‌احمد»، با حضور وزیر ارشاد و نویسندگان شنبه، ۲۴ دی‌ماه در تالار وحدت برگزار شد.

به گزارش ما آنلاین، علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، در این مراسم در سخنانی با ارائه گزارشی از آثار رسیده به این جایزه، گفت: حدود  ۲۷۰۰ کتاب در چهار گروه اصلی نقد ادبی، داستان کوتاه، مستندنگاری و رمان به دبیرخانه جایزه رسید و شاهد رشد کمی و کیفی آثار بودیم. به غیر از چهار بخش اصلی در دو بخش ویژه با عنوان شهید سلیمانی و مدافعان سلامت، آثار سه سال گذشته این حوزه‌ها بررسی شدند؛ همچنین بخش ویرایش نیز امسال دومین دوره خود را تجربه می‌کند و به بهترین ویرایش جایزه داده می‌شود. در پانزدهمین دوره جایزه جلال آل احمد، آثار ۸۵۸ ناشر مورد ارزیابی قرار گرفت و ۱۴ ناشر به بخش نهایی رسیدند که از این تعداد ۳ ناشر از استان‌های قم، کرمان و خراسان رضوی نیز  حضور داشتند همچنین ۴ خانم نیز به بخش نهایی رسیدند.

رمضانی در پایان سخنان خود در خصوص جلال آل احمد گفت: جلال آل احمد سال ۴۱ اثر «غربزدگی» را منتشر کرد و امسال شصتمین سالگرد انتشارش است. وی قطب‌های مهم فکری را دیده بود و بعد از آن اثر غربزدگی را نوشت. فردی که که در دنیا گشته است و اثری را نوشته نشان می‌دهد که بازبینی اثرش لازم است.

در ادامه یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نشر یک هزار و ۵۰۰ رمان در جامعه نشانه نشاط آن جامعه است و ادبیات در قبل و بعد از انقلاب تفاوت‌هایی پیدا کرده است، گفت: نیازمند بازبینی در شیوه‌های برگزاری جایزه جلال برای دوره‌های بعدی هستیم. البته برخی از روش‌ها و روندها به دستمان رسیده است.

وجیهه سامانی، دبیر علمی جایزه جلال نیز در این مراسم در سخنانی که به ارزیابی وضعیت ادبیات در چهار بخش جایزه جلال می‌پرداخت و در قالب بیانیه هیأت داوران این دوره تنظیم شده بود،‌ پرداخت.

غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره جایگاه جلال گفت: من سعی‌ام در ایجاز است. اول یاد جلال را گرامی می‌دارم و هرچه در معرفی و بزرگداشت او بکوشیم، جا دارد. اهمیت جلال را از نسل ما باید پرسید، وقتی غربزدگی در سال ۴۱ منتشر شد، من در آستانه ورود به دانشگاه بودم و این کتاب به ما مصونیت بخشید و به من جهت داد. من اعتراف می‌کنم که یکی از افرادی که در زندگی من جهت‌ده بوده، جلال بوده است.

وی اضافه کرد: خوشحالم که او به نماد نویسندگی در دوران پس از انقلاب تبدیل شده است، اما خوشحالی خودم را از پدید آمدن این همه کتاب خواندنی ادبی نمی‌توانم پنهان کنم؛ چرا که باز می‌گردم به ۵۰ سال پیش؛ چرا که در به در به دنبال کتاب داستانی می‌گشتیم و پیدا نمی‌کردیم. در عالم دینی، ادبیات به سبک امروز بدیع است، که این هم به برکت انقلاب است تا نویسندگان با قلمی فکر خود را منتقل می‌کنند. باید قدر این نهال برومند را دانست و آن‌ را تقویت کرد تا به یک درخت تنومند و سایه افکن تبدیل شود و امروز با توجه به تعطیلی ادارات در خانه ماندم و کتاب «پائیز آمد» را خواندم.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز که آخرین سخنران امشب بود، در ابتدا ضمن تبریک ولادت حضرت زهرا(س) گفت: این مایه افتخار است که یک بانوی ایرانی دبیر علمی این جایزه است. در سال نخست پیروزی انقلاب اسلامی ۱۱ نویسنده داشتیم که با معجزه انقلاب به ۲۸ هزار نفر رسیده و امروز مایه خوشبختی است که تعداد زیادی از منتخبین و برگزارکنندگان این جایزه از بانوان هستند و این معجزه انقلاب اسلامی است به هرحال امروز تعداد زیادی از منتخبین و داوران این جشنواره از بانوان سرزمین‌مان هستند.

اسماعیلی با اشاره به اینکه این فصل، فصل جشنواره‌های بزرگ در نظام جمهوری اسلامی است، تصریح کرد:‌ ما فصل جشنواره‌های بزرگ در نظام جمهوری اسلامی و روزهای به یاد ماندنی برای فرهنگ، هنر و ادب می‌شویم و این جشنواره که سرآغازش با موضوع کتاب است، شروع خوبی است و با جشنواره‌های هنری فجر که اوج فرهیختگی و نخبگی جوانان ایران زمین را به رخ همه جهانیان خواهد کشید،‌ ادامه پیدا می‌کند.

وی با اشاره به نقش جلال آل احمد در فرهنگ ایرانی گفت:‌ جلال یک مسئله مهم را برای ما روایت می‌کند و از این حیث جای تقدیر ویژه دارد. جلال برای ما نماد تمدنی دارد، تمدن ایرانی اسلامی در برابر هجمه‌ای که با ورود مدرنیته و تمدن غربی اتفاق افتاده است. جلال این را روایت می‌کند، اینکه ما در دوره انقلاب اسلامی از میان نویسندگان بسیاری که فعال هستند و فعال بودند، جلال را در حوزه نویسندگی به عنوان نماد مطرح می‌کنیم، صرفاً تجلیل از شخص جلال نیست،‌ بلکه پاسداشت یک مبارزه طولانی با جریان فکری مهاجم است، جلال از پاسداران صیانت از مرزهای هویت ایران اسلامی ما بوده است. جلال آل احمد روزگاری این پرچم را بلند کرده که روزگار غربت این تفکر بوده است، روزگاری که به سختی می‌شود، افرادی مثل جلال را پیدا کرد؛ دوستان ما باید تلاش کنند، هر سال این جایزه با رونق بیشتری برگزار شود، تا جایزه نیز با رویکرد جلال ادامه پیدا کند.

 

اهدا جوایز پانزدهمین دوره جایزه جلال آل احمد:

 

بخش ویژه کرونا و مدافعان سلامت با حضور مجتبی رحماندوست، وجیهه سامانی، «جهاد در قرنطینه» فروغ زال به عنوان برگزیده معرفی شد.

برگزیده در این بخش در سخنانی کوتاه گفت: این کتاب  لبیکی بود به فرمان امام خامنه‌ای که فرمودند: ثبت این جهاد عظیم و عمومی آرزوی قلبی برای من است، روایت ۵۰۰ خانم است که بخشی از جهاد بود.

او که همراه فرزند خود در این مراسم شرکت کرده و برای دریافت جایزه آمده بود، همچنین گفت: خانه‌داری خانه‌نشینی نیست.

 

برگزیدگان بخش ویراستاری یکی از بخش‌های جنبی جایزه بود که به زنده‌یاد حسین جلال‌پور ویراستار «صور سکوت» و نرگس توکلی برای ویراستاری «اینجا سوریه است» اهدا شد.

همچنین اعلام شد بیش از ۶۰۰ عنوان کتاب درباره حاج قاسم منتشر شده که برگزیدگان این بخش با حضور وزیر ارشاد، مؤمنی شریف، یاسر احمدوند و پدر شهید آرمان علی‌وردی تجلیل شدند.

«حاج قاسمی که من می‌شناسم» سعید علامیان و «شاید پیش از اذان صبح» نوشته احمد یوسف‌زاده به عنوان برگزیدگان این بخش معرفی شدند.

 

در بخش نقد ادبی هیات داوران برگزیده‌ای نداشت و شایسته‌های تقدیر با حضور محمدرضا سنگری، زین‌العابدینی، مهدی رمضانی و جواد کامور بخشایش به این شرح معرفی شدند:

«تماشای روایت: بررسی تحلیلی روش انتقال عناصر داستان از روایت به درام» نوشته مجید آقایی و «خود انتقادی ادبی: رساله‌ای در نقد خویشتن در عرصه ادبیات» نوشته مهرداد نصرتی.

مجید آقایی در سختی کوتاه عنوان کرد: افتخار جایزه را به روح بلند مادرم تقدیم می‌کنم.

ابوالفضل حری، محمود بشیری و جواد کامور بخشایش داوری این بخش را برعهده داشتند.

 

با حضور یاسر احمدوند، میثم نیلی، گلعلی بابایی، علی‌اکبر صحرایی و علیرضا قزوه از شایسته تقدیر  بخش مجموعه داستان کوتاه،  «ویروس عاشق» نوشته مجید رحمانی، تجلیل شد.

هادی خورشاهیان، یوسف قوجق و محمدعلی رکنی هم داوران این بخش بودند.

 

در بخش مستندنگاری با حضور محمدمهدی اسماعیلی، احمدوند، علامعلی حداد عادل، حمید حسام و علی رمضانی از «نبرد تنگه‌ها» نوشته مصطفی رحیمی و «عقیله» الهام امین که به عنوان شایسته تقدیر معرفی شدند، تجلیل شد.

نماینده مصطفی رحیمی که خودش در مراسم حاضر نبود، گفت: هفت سال  پژوهش کتاب طول کشیده و با راهنمایی سردار جعفری و امیریان کتاب به نتیجه‌ای که می‌خواستیم رسید.

«سازمان سیاسی بهاییت» حمیدرضا اسماعیلی نیز به‌عنوان برگزیده این بخش معرفی شد.

بهناز ضرابی‌زاده، مهدی کاموس و گلعلی بابایی داوری ین بخش را برعهده داشتند.

 

با حضور یاسر احمدوند، علی رمضانی و جواد محقق،  برگزیدگان بخش رمان جایزه جلال امسال تجلیل شدند. هییت داوران  اثری را برگزیده ندانست، «صور» نوشته حسین‌علی جعفری و «عزارئیل» نوشته نیما اکبر خانی، شایسته تقدیر شدند.

رحیم مخدومی، محمدرضا شرفی خبوشان و سید میثم موسویان هم داوران این بخش بودند.

پایان پیام

لینک کوتاه : https://cmmagazine.ir/?p=7841

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.